Brakwatervissen

Uit Wiki ZB
Versie door Jacqueline (overleg | bijdragen) op 3 nov 2021 om 12:41
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Brakwatervissen
Brakwatergrondel, bron: Ove Glenjen, Wikimedia

Brakwatervissen

Beenvissen die zich uitsluitend of bij voorkeur voortplanten in zeewater dat door instromend zoetwater is verdund. ==-Grondels

Brakwatergrondel (Pomatoschistus microps) en Zeegrondel (Potmatoschistus minútus)

Tot deze groep worden onder andere de grondels gerekend, een familie van kleine vissen uit het kustwater en de riviermonden, met kort, relatief dik lichaam. De buikvinnen zijn vergroeid tot een zuigschijf, waarmee zij zich aan voorwerpen kunnen hechten. De ogen staan boven op de kop. In de Zeeuwse wateren zijn de brakwatergrondel en de zeegrondel zeer algemeen. De laatste is iets groter. Ze worden ook "schotevisjes" genoemd. De nagenoeg doorschijnende glasgrondel (Aphia minúta) is minder algemeen.

Zwarte grondel (Góbius niger)

In 1964 werd voor het eerst in Nederland de zwarte grondel in het Veerse Meer aangetroffen, eerst in enkele exemplaren. In 1966 had deze immigrant reeds een grote populatie in het meer opgebouwd. De zwarte grondel is groter dan de andere grondels, tot 15 cm, en donkerder van kleur. Ook in de afgesloten Grevelingen drong deze soort in 1976 binnen en ook daar ontstond in daarop volgende jaren een grote populatie.

Auteur

-K.F. Vaas, herschreven: P.J. v.d. Feen

Literatuur

Vaas, De Zwarte Grondel, 243-245. Vaas, Vlasblom en De Koeyer, The Black Goby, 56-68.