Boschkapelle

Uit Wiki ZB
Versie door Wim van Gorsel (overleg | bijdragen) op 17 mrt 2022 om 15:03
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Boschkapelle (het Bosken)
Luchtfoto Boschkapelle richting Stoppeldijk. Foto: J. Midavaine/Slagboom en Peeters, W. van Gorsel, 28-8-1978. Bron: ZB, Beeldbank Zeeland, rec.nr. 17753

Het dorp: kenmerken

Dorp, parochie en voormalige gemeente in Oost Zeeuws-Vlaanderen; in 1936 gemeente Vogelwaarde en bij de gemeentelijke herindeling van 1 april 1970 in gedeeld bij de nieuwgevormde gemeente Hontenisse. Het land bouwdorp ligt ten westen van Stoppeldijk in de Stoppeldijkpolder (1644/'45). Eén van de laatste besluiten van de gemeenteraad van Vogelwaarde was om de namen Boschkapelle en Stoppeldijk voortaan aan te duiden als het dubbeldorp Vogelwaarde. De in 1936 ontstane gemeentenaam Vogelwaarde heeft men zodoende bewaard; Boschkapelle en Stoppeldijk zijn inmiddels vrijwel aan elkaar gegroeid. Tot de oorspronkelijke gemeente Boschkapelle (tot 1936) behoorden: Kamperhoek, Drie Gezusters, Ruischende Gat, Saswijk Schapershoek en Stoppeldijkse Veer.

Wapen

Dit, uit wapenkundig oogpunt weinig fraaie plaatje van een kapel in een bos werd op 31 juli 1817 als wapen voor de gemeente Boschkapelle bevestigd. De kleurenzijn ontleend aan het Koninklijk wapen ('s Konings kleuren).

Varia

Kermis op de tweede zondag in september en maandag d.a. v.

Geschiedenis

Boschkapelle, aanvankelijk gelegen in het Axeler Ambacht, is ontstaan na de inpoldering van de polder Stoppeldijk in de eerste helft van de I7e eeuw. De oudste benaming van de buurtschap was het 'Bosken', waarschijnlijk genoemd naar een klein bos dat daar ter plaatse heeft gelegen. De eerste bewoners kwamen uit het Land van Hulst, het Land van Axel en uit Vlaanderen. De meeste bewoners waren rooms-katholiek. Ze kre g en in 1695 een vaste pater recollect die voor hen zorgde. Ter plaatse werd een schuurkerk je of kapelletje gesticht. Patroonheiligen waren Petrus en Paulus. Uit de samenvoeging Bosch en deze kapel zou de naam Boschkapelle zijn ontstaan. In 1763 namen de seculieren de plaats in van de recollecten. In de tweede helft van de 18e eeuw werd er een nieuwe schuurkerk gebouwd, die in 1811 werd vervangen door een normale kerk. De huidige kerk is gebouwd in 1875 en werd op 14 maart 1876 ingezegend door de deken van Hulst. De architect was P. Soffers. De stenen voor de kerk werden te Boschkapelle zelf gebakken. In 1926 werd de kerk vergroot. Er bevinden zich schilderijen van Joan Collette.

Auteur

J.A. Trimpe Burger

Literatuur

  • Zelandia Illustrata XII, 723-724.
  • Wilderom, Tussen afsluitdammen IV, 65-66.

Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984

Bekijk de originele tekst uit de Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984