Ansjovis: verschil tussen versies

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
k
k
Regel 5: Regel 5:
 
==Ansjovis (engraulis Encrasicolus)==
 
==Ansjovis (engraulis Encrasicolus)==
  
Haringachtig visje, tot 20 cm, met een snuit die voor de onderkaak uitsteekt. Trekt in april van zuidelijke zeeën naar het noorden en paait in de Oosterschelde. Wordt gevangen in weren  [[Weervisserij]]), grote fuik netten met, voor de monding, twee rijen, in de grond gestoken stokken, die de vis in de fuik geleiden met de ebstroom. Bij droogvallen van het fuikeinde wordt de vis verzameld. Vroeger waren er vele weren in de Oosterschelde, nu nog maar enkele. De ansjovis wordt gezouten in vaten en moet lang rijpen.
+
Haringachtig visje, tot 20 cm, met een snuit die voor de onderkaak uitsteekt. Trekt in april van zuidelijke zeeën naar het noorden en paait in de Oosterschelde.  
 +
Wordt gevangen in weren  [[Weervisserij]]), grote fuik netten met, voor de monding, twee rijen, in de grond gestoken stokken, die de vis in de fuik geleiden met de ebstroom. Bij droogvallen van het fuikeinde wordt de vis verzameld. Vroeger waren er vele weren in de Oosterschelde, nu nog maar enkele. De ansjovis wordt gezouten in vaten en moet lang rijpen.
  
  
AUTEUR
+
==Auteur==
 
+
-K.F. Vaas
K.F. Vaas
 
  
 
'''Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland 1982-1984'''
 
'''Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland 1982-1984'''
  
 
[[category:Fauna]]
 
[[category:Fauna]]

Versie van 12 mei 2021 om 12:00

Ansjovis

Ansjovis (engraulis Encrasicolus)

Haringachtig visje, tot 20 cm, met een snuit die voor de onderkaak uitsteekt. Trekt in april van zuidelijke zeeën naar het noorden en paait in de Oosterschelde. Wordt gevangen in weren Weervisserij), grote fuik netten met, voor de monding, twee rijen, in de grond gestoken stokken, die de vis in de fuik geleiden met de ebstroom. Bij droogvallen van het fuikeinde wordt de vis verzameld. Vroeger waren er vele weren in de Oosterschelde, nu nog maar enkele. De ansjovis wordt gezouten in vaten en moet lang rijpen.


Auteur

-K.F. Vaas

Tekst uit de Encyclopedie van Zeeland 1982-1984