Oemoemenoe

Uit Wiki ZB
Versie door Wimg (overleg | bijdragen) op 30 okt 2017 om 11:27
Ga naar: navigatie, zoeken
Oemoemenoe
Oemoemenoelogo.JPG

Oemoemenoe is de eerste rugbyclub die in Zeeland werd opgericht. De club zag het licht in 1971. Ze speelt haar wedstrijden aan het sportpark De Sprong te Middelburg.

Geschiedenis

Oemoemenoe, ca. 1975, foto: J. Wolterbeek, Bron: Zeeuwse Bibliotheek, Beeldbank Zeeland, recordnr. 141144

Oprichter Cor de Heus, enthousiast rugbyer uit Hilversum, kwam in 1970 naar Middelburg. Omdat in Zeeland geen rugby werd gespeeld, besloot hij zelf maar een rugbyclub op te richten. Daartoe moest wel een naam verzonnen worden en dat kostte bestuurlijk de nodige moeite, totdat één der bestuursleden in de op een dood punt belandde vergadering op zijn Zeeuwse opmerkte 'Oe moe me noe?'(Wat moeten we nu beginnen?)[1]

Met één seniorenteam bestaande uit spelers met en zonder ervaring begon Oemoemenoe onder aan de ladder van de toen nog niet zo omvangrijke Nederlandse rugbycompetitie. Het was een begin van een geweldige opmars. Het team stoomde in vijf jaar tijd van de D-klasse naar de hoofdklasse van Nederland. Na één jaar op het hoogste niveau te hebben geacteerd, zakte Oemoemenoe I weer naar de promotieklasse. Een jaar later was er opnieuw een degradatie. Dat kwam door de, door de vereniging zelf gestimuleerde, oprichting van een nieuwe club in Goes, waardoor diverse goede spelers overgingen naar "het Ovaal". Inmiddels was ook een tweede team opgericht, dat met wisselend succes opereerde. Het aantal seniorenteams bleef steeds beperkt tot een of twee. In het seizoen 2014/'15 speelt het eerste herenteam weer in de ereklasse, de hoogste klasse in Nederland. In deze klas was Oemoemenoe ook in 2015/'16 actief.

Rugby voor jeugd

Vrij kort na de start werd ook jeugdrugby ingevoerd. Het begon met jongens van tien jaar en ouder. Ondanks het feit dat voor het spelen van wedstrijden zeer regelmatig grote afstanden moesten worden afgelegd (de dichtstbijzijnde clubs waren in Roosendaal, Etten-Leur, Rotterdam, Den Haag en Amsterdam) heeft de Oemoemenoe-jeugd op een constant vrij hoog peil gespeeld. In diverse toernooien en competities werden uitstekende resultaten behaald. Na een periode waarin het aantal jeugdleden wat terugliep, is de laatste jaren dankzij intensieve en originele activiteiten sprake van een hoopgevende groei. In bijna alle leeftijdsgroepen heeft Oemoemenoe inmiddels een team. De colts spelen in een clusterteam met Roosendaal/Tovaal.

Rugby voor dames

Het kampioensteam van de dames van Oemoemenoe in 1980, foto: J. Wolterbeek, Zeeuwse Bibliotheek, Beeldbank Zeeland, recordnr. 121460

Naast rugby voor herensenioren en jeugd kreeg ook het damesrugby veel aandacht. Na een mislukte start in 1977 kon in 1979 een damesteam worden gevormd. De Oemoemenoe dames stegen in enkele jaren tot grote hoogte. In 1983 werd zelfs het landskampioenschap veroverd. De dames wonnen in die periode drie keer in vier jaar het nationale toernooi. Een ongekend succes. Na deze grote successen volgde een periode van terugloop. Enkele jaren was er zelfs geen damesteam meer! Vanaf 2006 startte men weer in de competitie. De dames spelen nu in een cluster met de dames van Dordrecht en komen in het seizoen 2014/'15 uit in de tweede klasse Zuid.

Affiche dameswedstrijd Oemoemenoe, ca. 1980, Zeeuwse Bibliotheek, Beeldbank Zeeland, recordnr. 11189

Accommodatie

Oemoemenoe beschikt op sportpark de Sprong over een uitstekende accommodatie. Naast het wedstrijdveld met ruime oefengelegenheden, alle met verlichtingsmogelijkheden, staat het trotse clubhuis met kleedgelegenheden. Bij de start van de club werden de wedstrijden ook op dat sportpark gespeeld.

In 1981 kreeg de club een speelveld met trainingsaccommodatie dicht bij het clubhuis. Op die plaats werd het oude clubhuis verruild voor een nieuw. Nadat de gemeente besloot dat het sportpark aan de Nadorst moest verdwijnen kreeg de club de huidige accommodatie op De Voorborch. Daar werd later ook het eigen unieke clubhuis gebouwd.

Activiteiten

In de 45 jaar die de club bestaat werden naast trainingen en wedstrijden vele andere activiteiten georganiseerd. Veel ontmoetingen met buitenlandse clubs, toernooien (het beachrugby deed ook bij Oemoemenoe zijn intrede), blinddate-toernooien, introductie-activiteiten op scholen, ondersteuning van schoolteams, vele feestelijke clubbijeenkomsten, enzovoort, enzovoort. Dankzij de inzet door heel veel vrijwilligers is Oemoemenoe gegroeid tot een belangrijke vereniging in de Middelburgse sportwereld.

Literatuur

Auteur

Wim van Gorsel, 2015

Bron

Sites

Website club

Noten