Nummer Een

Uit Wiki ZB
Versie door W. van Gorsel (overleg | bijdragen) op 18 mrt 2022 om 10:05 (Auteur)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
Nummer Een
Luchtfoto van Sasput, Slijkplaat en Nummer Een. Foto: A.F. Dingemanse, ca. 1995. Bron: ZB, Beeldbank Zeeland, rec.nr. 51530

Het dorp: kenmerken

Buurtschap in de voormalige gemeente Hoofdplaat, nu gemeente Oostburg. Op woensdag 12 november 1777 vond de aanbesteding plaats van de in te dijken schorren van de Hooge Plaat. De dijklengte was verdeeld in tien delen. In deel één was ook een sluis geprojecteerd. De bebouwing rond de sluis is de aanzet geweest voor het gehucht Nummer Eén.

Rond Nummer Een vormde zich een buurtschap van overwegend rooms-katholieke, uit Vlaanderen afkomstige, landarbeiders. Daarom heeft er lange tijd een katholieke kerk gestaan in het naburige Slijkplaat. Er wonen thans nog wel oorspronkelijke Nummer-Eeners, maar een deel van de vaste bewoners is van elders afkomstig en tevens wordt een deel van de woningen als vakantiewoning gebruikt. Nummer Een had vroeger een molen, die echter in de 19e eeuw afbrandde. Een pad langs de vaart (van Slijkplaat naar Nummer Een) heet ook nu nog het "Molenpad" en herinnert aan deze reeds lang verdwenen molen. In Nummer Een is een sluisje waar het water van de vaart op de Westerschelde uitloopt.

Varia

Kermis op zaterdag voor de 1e zondag in augustus t/m maandag d.a.v.

Auteur

J.A. Trimpe Burger, aangevuld W. van Gorsel (2022).

Literatuur

  • WiIlemsen, Hoofdplaat

Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984

Bekijk de originele tekst uit de Encyclopedie van Zeeland, 1982-1984