Bert Spar van der Hoek

Uit Wiki ZB
Ga naar: navigatie, zoeken
Bert Spar van der Hoek
Spar 104097.jpg
Bert Spar van der Hoek, foto: Jaap Wolterbeek, 2000, ZB, Beeldbank Zeeland, recordnr. 104097
Geboren 26 juli 1946 Drachten
Beroep burgemeester van Middelburg
VIAF [1]

Jeugd, studie en carrière

Bert Spar van der Hoek volgde het gymnasium te Drachten en studeerde rechten aan de Rijksuniversiteit Groningen. Van 1973-1978 was hij werkzaam bij de gemeente Purmerend en van 1978-1983 bij de gemeente Helmond. Vervolgens was hij van 1983-1997 burgemeester van Coevorden. Spar van der Hoek is gehuwd met C. Thalen. Het echtpaar kreeg drie dochters en een zoon.

Burgemeester te Middelburg

Van juni 1997- juni 2000 was Spar van der Hoek burgemeester van Middelburg. Hij werd met veel tamtam binnengehaald als de doener die Middelburg (weer) op de kaart zou zetten. Dat is inderdaad gebeurd , maar op een geheel andere manier… Hoewel er voortvarend plannen werden gemaakt (zoals de Riek Bakker Kwaliteitsatlas Middelburg 2030) en er ook zaken binnengehaald werden (zoals het kantoor van het Waterschap Zeeuwse Eilanden , 1999) waren er vanaf het begin allerlei affaires zoals een extra letter -h- in zijn achternaam en -onbewezen- beschuldigingen van sjoemelen met declaraties en seksuele intimidatie. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken stelde een onderzoek in naar het gebruik van de naam Spahr van der Hoek door de burgemeester, die de h zelf had toegevoegd terwijl hij in de Gemeentelijke Basis Administratie als Spar van der Hoek te boek stond.[1] Dit leidde tot gevoelig gezichtsverlies, temeer daar de geplaagde burgervader vanaf dat moment ook in de Provinciale Zeeuwse Courant, waar hij toch al onder vuur lag, met zijn correcte naam werd gespeld.

Ontslag

Het ei van Spar van der Hoek wordt uit koekoeksnest Middelburg geworpen. Cartoon bij het ontslag van Spar van der Hoek door Cor de Jonge in de PZC van 17 juni 2000, bron: Krantenbank Zeeland, 17 juni 2000, pag. 17

Tevens waren er voortdurend wrijvingen in het College van B&W, de gemeenteraad en het ambtenarenapparaat door het eigenzinnige en megalomane gedrag van de burgemeester. Dit resulteerde uiteindelijk in een onwerkbare situatie en een breuk met de raad die tot zijn ontslag leidde. Spar van der Hoek kreeg een wachtgeldregeling tot zijn pensioen. Hij vocht die aan omdat hij een hogere afvloeiingsregeling eiste. In hoger beroep werd hij daarover in het ongelijk gesteld.

Auteur

-Peter Sijnke, 2013.

Literatuur

Noten

  1. NRC Handelsblad, 10 juli 1999